Vyvážená strava – krok ke zdraví

Racionální strava – co to je?

Pojem racionální stravování pochází z latinského slova ratio neboli rozum. Racionální strava by se dala volně přeložit také jako rozumná strava. V širším pojetí racionální strava dbá na optimální přísun makroživin (bílkoviny, tuky a sacharidy) a makroživin (vitaminy, minerály,…). 

Racionální stravování nelze nijak přesně definovat, protože každý z nás má jiné potřeby a nachází se v jiné situaci. Někdo je schopen dlouhodobě profitovat na rostlinné stravě a jiný potřebuje přísun živočišných bílkovin. Racionální strava se však nepřiklání žádnému alternativnímu výživovému směru. 

Jak vypadá vyvážený jídelníček

Vyvážená strava obsahuje vyvážený poměr makroživin. Podle standardního rozdělení by člověk měl přijmout 50-70 % energie ze sacharidů, 15-20 % z proteinů a 20-30 % z tuků. Konkrétní poměr jednotlivých živin lze uzpůsobit podle aktuálních potřeb jedince. 

Sportovci potřebují k budování svalové hmoty a jejímu udržení více bílkovin. V současné době už nejsou poměry živin brány jako dogma.  Dávno odzvonilo době, kdy byl tuk považován za nejškodlivější makroživinu. Dnes již víme, že potřebujeme všechny. 

Zdroje sacharidů:

  • celozrnné obiloviny,
  • pseudoobiloviny (quinoa, amaranth, pohanka),
  • ovoce,
  • zelenina,
  • luštěniny (ty jsou zároveň zdrojem bílkovin).

Zdroje tuků:

  • za studena lisované oleje,
  • avokádo,
  • semínka,
  • oříšky,
  • tučné mořské ryby.

Zdroje bílkovin:

  • libové maso,
  • tvaroh, jogurty,
  • luštěniny,
  • vajíčka.

Vyvážený jídelníček si každý sestaví dle svých potřeb a chutí. Potřebné kalorie rozdělíme do několika denních porcí a postupně je konzumujeme. Stravu doplňujeme pitným režimem. Ten by měl být složen převážně z neslazených nápojů nebo vody. 

Zdravé myšlení 

Spousta z nás je přesvědčena o svých zdravých návycích, ale opak může být pravdou. Přejídání se večer, odměňování se jídlem, zajídání problémů nebo obžerství rozhodně nepatří k vyváženému životnímu stylu. 

Jídlo totiž neslouží jen jako prostředek k ukojení hladu a zajištění chodu organismu. Jídlo je součástí kulturních sešlostí a často jej máme spojeno s emocemi. Pokud zrovna procházíme náročným obdobím, tak se z jídla může stát prostředek k dosažení lepší nálady. A to rozhodně není zdravé. 

Člověk by měl ovládat svoje stravovací návyky a nenechat se jídlem ovládat. Pokud jsem na návštěvě, tak nemusím nutně vyluxovat celý talíř chlebíčků a přecpat se na grilovačce s přáteli. Dopřát si v rozumné míře a zároveň se netrápit nesmyslné diety. To je ten pravý balanc, který v životě potřebujete. 

Inspirujte se také, jak zapojit pohyb do svého běžného dne. Možná vás také bude zajímat, zda opravdu potřebujete k hubnutí protein.

Fotografie