Potřebuji protein k hubnutí?

Co je to protein?

Protein neboli bílkovina patří mezi jednu ze tří makroživin (sacharidy, tuky). Proteiny jsou základní stavební jednotky a najdeme je ve všech buňkách lidského těla. Svaly, orgány a veškeré tkáně jsou tvořeny převážně z proteinů a život by bez nich nebyl možný. 

Bílkoviny slouží v těle k celé řadě procesů. Vstupují do reakcí a zajišťují trávicí procesy (enzymy), hormonální funkce, transportní procesy a ochranné funkce. Při nedostatku sacharidů jako rychlého zdroje energie je tělo schopno využít proteiny. 

Zdroje bílkovin 

Jak vyplývá z výše zmíněného, tak bílkoviny jsou v těle nezbytné. Je proto třeba dbát na jejich pravidelný přísun ve stravě. Běžný člověk je schopen přijmout dostatečné množství bílkovin ze stravy. Zdroje bílkovin rozlišujeme na rostlinné a živočišné. 

Hlavním zdrojem bílkovin je samozřejmě maso. Největším obsahem se pyšní libové hovězí maso a kuřecí prsa. Velmi zajímavý zdroj představuje také hmyz, který však nemá v našich končinách velkou oblibu. 

Mnoho proteinů najdeme také ve vejcích, nízkotučných mléčných výrobcích (tvaroh, jogurt, sýry, cottage). Překvapivě bohatým zdrojem jsou také luštěniny (červená čočka), chia semínka, quinoa nebo mandle. 

Nejkvalitnější a nejlépe využitelný zdroj bílkovin představují živočišné výrobky. Rostlinné zdroje disponují bílkovinami, ale často v nich najdeme nejrůznější antinutrienty, které brání využít potenciál dané plodiny. 

Potřebujeme syntetický protein?

Běžnou vyváženou stravou jsme schopni pokrýt potřebu bílkovin. Sportovci běžně využívají protein k zachování svalové hmoty. Mnoho lidí jej užívá i při snaze zhubnout. Při hubnutí je také velmi důležité udržet příjem bílkovin na správné úrovni, protože riskujeme úbytek svalové tkáně na úkor tukové. 

Základním parametrem, který potřebujeme znát, je naše kalorická potřeba. Díky ní si stanovíme potřebný počet bílkovin ve stravě. Následně si můžeme pomocí kalorických aplikací v chytrém telefonu snadno ověřit podle aktuálního jídelníčku, zda přijímáme dostatečné množství bílkovin. 

Pokud nejsme z běžné stravy schopni pokrýt potřebu bílkovin, tak se můžeme uchýlit k proteinovému prášku. Nejkvalitnější protein je získáván metodou CMF. Protein zakoupíte v mnoha příchutích a snadno si z něj připravíte nápoj nebo jej můžete přidat do jiného jídla. 

V současné době nám reklamy předkládají proteinové varianty běžných potravin. Jejich cena je oproti těm klasickým vyšší, ale při bližším ohledání zjistíme, že složení nemusí být zrovna kvalitní. Více bílkovin často najdeme v těch nejzákladnějších potravinách, které nepotřebují reklamu. Na druhou stranu si čas od času můžete dopřát zajímavou alternativu. 

Přečtěte si také jak zapojit pohyb do svého běžného dne. Možná vás bude také zajímat středomořská dieta a její vliv na naše zdraví.

Fotografie