S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


Vitamín A
Vitamín A

Vitamín A (axeroftol) je v tucích rozpustný vitamín. Existuje ve dvou přirozených formách – vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Také je nezbytný pro vývoj epitelií, při jeho nedostatku buňky rohovatí (xeróza). Zdrojem vitaminu A je alfa a beta karoten a lykopen, což jsou oranžová a červená barviva. Dalším zdrojem mohou být např. vnitřnosti. Při konzumaci zeleniny se nemusíme bát předávkování vitamínem A, ale 100 gramů medvědích jater nás může i zabít.

Strukturní vzorec

Nedostatek vitamínu A způsobuje šeroslepost, a některé další poruchy. Na rozdíl od vitamínu C se vitamín A nevylučuje. V důsledku toho může předávkování způsobit osteoporózu a i otravu. Doporučená denní dávka je 750 μg/den, při dlouhodobém užívání jsou nutné pravidelné přestávky. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, obecně se nedoporučuje (může poškodit nervový systém plodu). Přírodní provitamín A (beta-karoten) by měl být bez vedlejších účinků. Diabetes vyvolává potíže v přeměně betakarotenu na vitamín A. Má-li však někdo nemocné srdce, měl by ho používat v sirupech a v práškách jen 3krát denně. Spaluje se při sledování televize, při umělém osvětlení, požívání alkoholu, anacidních žaludečních léků, aspirinu, barbiturátů, léků na snížení cholesterolu. Ničí se při teplotě nad 100°C.

Zdroje

Rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, máslo, vaječný žloutek,... V menším množství: mléko, tučné ryby, třešně aj.


ZWJmMzc4Nj