S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


Ateroskleróza
Ateroskleróza

Ateroskleróza (též arterioskleróza) je kornatění tepen, vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny (tj:vznikem arterómů). Je největším zabijákem ve vyspělých zemích. Příčina není úplně objasněna, zásadní je nadměrný příjem potravy, nejen tedy příliš tučných jídel, jistou roli hraje i genetika. Dochází k poruše transportu tuků v krvi projevované změnou koncentrace lipoproteinů. Při poruše vnitřní výstelky cévy dochází (kouření, zvýšený tlak krve) k průniku lipoproteinů do stěny cévy a ke krystalizaci cholesterolu. V důsledku ukládaní těchto tukových látek dochází k zúžení stěny tepny, snížení její pružnosti a může se omezit tok krve. Orgány nejsou zásobeny dostatečně kyslíkem a dochází k jejich poškození. Ateroskleróza vede k řadě onemocnění, např. infarkt myokardu, cévní mozková příhoda.

                                               

Ateroskleróza je vlastně nejznámější skleróza vůbec. Nejčastější příčinou úmrtí ve většině civilizovaných zemí je právě tohle postižení, způsobené pomalým, mnoho let postupujícím, „zacpáváním“ cév. Slovo „zacpávání“ nutno chápati ne úplně doslova, poněvadž nánosy v cévách zapříčiňuje tuhnutí cévní stěny. Důsledkem této skutečnosti se stává nedostačují prokrvení cílového orgánu. Takto stupňující se tuhnutí stěny cévní nabývá na vážnosti se zvyšujícím se věkem. Jak jistě mnohé napadne, tohle neprokrvování, respektive nedokonalé prokrvování, se týká v neposlední řadě také, troufám si říci jednoho z nejdůležitějších orgánů v těle člověka – mozku. Nejprvnějším a současně nejcitlivějším postiženým místem jsou paměťové buňky. Faktickou příčinou aterosklerózy je ukládání tukových látek, v první řadě cholesterolu, jež přeměňují cévní stěnu.

Rizikové faktory aterosklerózy: 1. Tradiční: - zvýšený celkový cholesterol a LDL - kouření - hypertenze - diabetes mellitus - fyzická inaktivita - obezita - dědiční predispozice 2. Nové: - malé denzní LDL částice - homocystein - lipoprotein (a) - oxidační stres - hemostatické faktory - infekční agens - C-reaktivní protein

Prevencí je zdravý životní styl, omezit vysokoenergetická (tučná a sladká jídla), zvýšit množství vlákniny (ovoce, zelenina) v potravě, místo živočišných tuků používat rostlinné, zvláště za studena lisované oleje, sportovat a kupodivu nekouřit.

MTJlMjI3OG