S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

banner-160x600-1477929983.jpg kloubus-banner-160x300-b-v02.jpg


Nesnášenlivost laktózy
Nesnašenlivost laktózy

Často se stává, že si pleteme pojmy -potravinová alergie a potravinová intolerance.
Nežádoucí reakce na kravské mléko dělíme na reakce imunologické- alergie a reakce neimunologická - intolerance nesnášenlivost.
Příznaky obou nemocí jsou totiž někdy k nerozeznání.


Nesnášenlivost laktózy

Potravinová alergie převažuje u dětí do tří let, patří do stejné kategorie jako alergie například na pyly. Pozření stravy, na kterou má tělo alergickou reakci, způsobí aktivaci imunitního systému organizmu. Imunitní systém alergika si začne proti alergické potravině nebo jen proti určité její složce tvořit protilátky. Jde o obrannou reakci. Alergie se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, na kterou má tělo negativní reakci. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži v podobě vyrážky, pupínků nebo se zhorší ekzém, objeví se otok jazyka, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.
Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, se vyskytuje s převahou v dospělosti, nezahrnuje imunitní reakci. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem látky, která se v organizmu podílí na zpracování stravy. Tělo není schopno zpracovat danou potravinu a dostavuje se netypická reakce organizmu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče).
Laktóza je mléčný cukr, který je přirozenou součástí mléka u všech savců. Kravské mléko obsahuje asi 5 gr laktózy na 100 ml, zakysané výrobky mají laktózy o třetinu a smetana s máslem o polovinu méně.
Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je právě intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr), způsobená nedostatkem laktázy (enzymu štěpícího mléčný cukr).
Harvardova lékařská fakulta uvádí, že "určitý druh problémů s laktózou má odhadem až 70 procent světové populace".

Mléčný cukr se nevstřebává nýbrž je štěpen v tenkém střevě enzymem laktázou (beta-galaktosidázoou) na glukózu a galaktózu. Díky tomu se glukóza může dostat do krevního oběhu. Při nedostatku enzymu laktázy se do tlustého střeva dostává laktóza nerozštěpená a začne tam kvasit, čímž vznikají kyseliny a plyny. Tento stav, kterému se říká nesnášenlivost laktózy, je provázen některými z uvedených příznaků nebo se mohou objevit všechny. Během prvních dvou let života se ve střevě tvoří velké množství laktázy, ale s věkem produkce tohoto enzymu trvale klesá. Ke snižování aktivity tohoto enzymu dochází fyziologicky kolem 2.roku života.
Mnozí lidé tudíž mají nedostatek laktázy, ale nevědí o tom. Mají po požití mléčných výrobků určité obtíže, a proto se domnívají, že jsou na mléko alergičtí. Určité množství laktózy v mléce je i při značném enzymovém deficitu tolerováno, u dospělého i 100 - 200 ml. Jen malé množství lidí se musí do konce života mléčnému cukru vyvarovat.
Ukazuje se, že pravá potravinová alergie je vzácná a postihuje pouze jedno až dvě procenta celkové populace. U dětí je tato porucha častější, ale nepřesahuje osm procent.
Jak to ale můžete rozlišit? Kniha The Sensitive Gut odpovídá: "K pravé alergické reakci dochází za několik minut po požití nevhodné potraviny. Příznaky, které se objeví po hodině, budou pravděpodobně souviset s nesnášenlivostí."

V současnosti není žádná léčba, která by zvyšovala tvorbu laktázy. Myslelo se, že dobře vytvořené probiotické prostředí situaci vylepší, ale v experimentech se to zatím zcela nepotvrtdilo.
Nesnášenlivost laktózy v zásadě není životu nebezpečná. Ale pokud se na ni nepomýšlí, může způsobit mnoho potíží, a někdy se stane, že je klient dlouhou dobu vlastně léčen na něco jiného. U každé zjištěné intolerance laktózy se doporučuje vždy pomýšlet na sekundární vztah s primárně jinou nemocí a je take vhodné vyloučit i latentní formu celiakie. (Matthews,2005)
Pro praxi je důležité včas tuto odchylku odhalit, protože laktóza je obsažena nejenom v mléčných výrobcích, ale je součástí také různých medikamentů. K paradoxům pak dochází, když má člověk problémy, které vypadají jako alergie. Lékař logicky předepíše antihistaminikum, jenže součástí prostředku je laktóza, na kterou klient reaguje výše popsanou reakcí. Vznikne klinický obraz, kdy lék, který má pomáhat, se vlastně sám svým obsahem laktózy podílí na dalším rozvoji problému.
Některé mléčné výrobky obsahují minimální množství mléčného cukru (tvrdé a polotvrdé sýry) nebo prokazatelně méně (měkké sýry, většina jogurtů, šlehačka, máslo apod.) Ale pozor, některé výrobky mohou mít naopak laktózy po obohacení sušeným mlékem vice, může jít například o speciální jogurty, dresinky, cukrovinky, zmrzliny apod.

Zaručujeme, že všechny produkty Sunkins, které Vám nabízíme a prodáváme, NEOBSAHUJÍ mléčný protein ani mléčný cukr - laktózu.

Úvodní strana


YjdjY