S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

banner-160x600-1477929983.jpg kloubus-banner-160x300-b-v02.jpg


» Celiakie
Celiakie

Onemocnění, které se vyskytuje u dětí i dospělých, postihuje zánětem tenké střevo Je způsobeno nesnášenlivostí lepku ( glutenu), který je obsažen v povrchní části obilných zrn. Jinými slovy střevo neumí obilnou potravu vstřebávat.
Jde o poruchu vstřebávání štěpných produktů trávení bílkovin, tuků i cukrů, vody, minerálů, vitamínů a některých dalších látek. Tato nesprávná reakce vyvolá výraznou produkci hlenu, objeví se křeče, bolesti břicha, protože je porušena pohyblivost stěny tenkého střeva. Toto postižení je současně provázeno významnými změnami jiných systémů a orgánů. Je porucha krvetvorby, imunitního systému. Předpokládá se autoimunitní příčina spojená s antigenem HLA -DR3. Je zasaženo kosterní svalstvo, kůže, šlachy, vazivo. Objevují se nervové poruchy. Ochranná bariéra střevní je tímto procesem porušena a do těla se dostanou cizorodé látky, které mohou být pro člověka agresivní. Stanou se zdrojem obranných - nejčastěji alergických reakcí. Protože imunitní systém chybně reaguje, diagnóza celiakie je mylně zaměňována za některé alergické onemocnění.

U dětí se choroba objevuje nejčastěji v 6.-9. měsíci života. Hlavními příznaky jsou průjem, váhový úbytek, neklid pro bolesti břicha. Časté je nechutenství, někdy zvracení. Bříško dítěte je velké, nafouklé,střevní kličky jsou roztažené. Ostatní svalstvo je chabé, hadrovité. Vzpomeňme si na obrázky afrických dětí s velkými bříšky. Velké břicho, tenké ruce a nohy.
Opakované průjmové stolice jsou hnilobně páchnoucí, se zvýšeným obsahem tuku, které se objevují poté, kdy byly zavedeny do výživy dítěte obiloviny. Dítě je chudokrevné, mohou se objevit příznaky křivice a osteoporózy. Velmi nápadným příznakem je změna chování dítěte, projevující se mrzutostí a náhle vzniklým negativismem. Po vyjasnění diagnózy a zahájení bezlepkové diety tyto příznaky ustupují. V praxi se můžeme setkat s méně výraznými příznaky nemoci a celiakie se odhalí až v předškolním nebo školním věku a do té doby byl neklid dítěte považován za psychomotorickou retardaci, lehkou mozkovou dysfunkci apod.
Onemocnění však může propuknout i v dospělém věku. Příznaky nemoci často souvisejí s různými zátěžovými reakcemi- " spouštěcími mechanismy"- např. s infekční chorobou, očkováním, psychickým traumatem, těhotenstvím, porodem, laktací, operací nebo po prudké dietě, kdy dojde k velkému, rychlému úbytku váhy. Ženy jsou postiženy přibližně 2 x častěji než muži.

Léčba spočívá ve vyloučení lepku z přijímané stravy a během několika týdnů postupně všechny příznaky ustupují. U dětí je toto onemocnění často spojeno se sníženou aktivitou enzymů, které tělo potřebuje ke zpracování laktózy. Proto musíme také omezovat příjem sladkých jídel( konkrétně laktózy). Po 8 týdnech bezlepkové diety se zlepšují také laboratorní testy a po 4 měsících se upravuje vylučování tuků do stolice. Histologický obraz na sliznici střevní vykazuje zlepšení za 12 měsíců.
Onemocnění je charakterizováno obdobím klidu a obdobím zhoršování. Uvedené zhoršení může někdy mít bouřlivý průběh, který vyžaduje až infusní léčbu.

Podstata diety spočívá v tom, že z potravy vynecháváme veškeré výrobky z u nás obvykle používaných mouk. V pediatrické praxi se kromě často používaných brambor, rýže, sojové mouky používá s úspěchem i mouky kukuřičné a mouky rýžové. Moučníky se dají připravovat ze škrobu a nelepkových obilnin, přičemž vaznosti se dosahuje přidáním vajec.
Takto se však dá dosáhnout jen buchtové, ale nikoliv chlebové chuti. Proto se peče bezlepkový chléb ze škrobu a pečivosti se dosahuje přidáním 2%ního prášku z jader svatojánského chleba. Zlepšením situace pro pacienty jsou různé druhy průmyslově vyráběné a speciálně upravené směsi pro přípravu bezlepkového chleba i v některých zemích upravené mouky žitné a pšeničné, neobsahující gluten.
Dlouhodobé udržování pacienta na bezlepkové stravě je někdy značným finančním a zejména psychologickým problémem, zejména v období klinického zhoršení. Při přesném dodržování režimu je prognóza onemocnění dobrá.

Garantujeme, že produkty, které Vám dodáváme, NEOBSAHUJÍ lepek a mohou je užívat lidé trpící celiakií a hodí se pro zařazení do bezlepkových stravovacích programů.

Úvodní strana

 

ZTc4ODQyZD