S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

banner-160x600-1477929983.jpg kloubus-banner-160x300-b-v02.jpg


» Halitóza-zápach z úst
Halitóza - zápach z úst

Zápach z úst (halitóza) je způsoben anaerobními bakteriemi, které produkují síru a které běžně žijí uvnitř dutiny ústní. Tyto bakterie jsou tam pravděpodobně proto, aby asistovaly člověku při trávení tím, že pomáhají štěpit bílkoviny obsažené v jídle, hlenech, krvi a v nemocné nebo narušené tkáni dutiny ústní. Za jistých okolností je bakterie začnou štěpit ve zvýšené míře. Bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin. Dvě aminokyseliny - cystein a methionin obsahují hodně síry a, když se zmíněné bakterie setkají s těmito aminokyselinami, začnou se uvolňovat po síře zapáchající složky, které můžeme pojmenovat jako hydrogensulfidy, methylmercaptany a jiné zapáchající a vnímatelné látky. Tyto problémové složky jsou chemiky nazývané volatile sulfur compounds (VSC), což můžeme přeložit jako těkavé složky síry. A to je právě ten problém, který okolí postiženého člověka nepříjemně vnímá.

Z pohledu bakteriologie je třeba vysvětlit velmi důležitý fakt o těchto bacilech. Ony totiž nejsou infekční. Všichni máme tyto bacily v ústech také. Tento zápach z úst se nedá přenést z jednoho člověka na druhého například líbáním, pokud je mikroflóra dotyčného člověka v pořádku. A nemůžeme se zápachu z úst zbavit například čištěním jazyka, antibiotiky nebo vyplachováním různými dezinfekčními roztoky. Vědecky dokázanou a klinicky efektivní metodou, jak odstranit páchnoucí dech, je potlačit schopnost bakterie produkovat VSC a konvertovat VSC do nezapáchající organické soli.

Při ovlivňování těchto bakterií existuje ještě další nutnost: Musíme tyto bakterie pochopit, respektive podmínky jejich životaschopnosti. Jsou klasifikovány jako anaerobní - to tedy znamená, že přežívají v prostředí, kde není kyslík, a proto nežijí na povrchu jazyka! Nacházíme je mezi papilami (vlákny), které tvoří jazyk. Jsou na zadní straně jazyka, v parodontních chobotech nebo ve váčcích.

Komponenty síry jsou aktuálními produkty anaerobních bakterií: fusobacterium, dále druhy actinomyces a mnohé další. Známé jsou vztahy s anaerobní tyčkovitou bakterií enterobakter a klebsiellou. Tyto bakterie potřebujeme, protože pomáhají při procesu zažívání. Žel, z dosud nejasných důvodů, se tyto bakterie mohou vyskytovat u někoho ve zvýšeném množství a způsobovat mučivý problém. Např. klebsiella se často objevuje tam, kde je imunitní systém unaven a vyčerpán. Některé teorie hovoří o hormonálních změnách, o následcích užívání antibiotik a jiných syntetických, síru obsahujících léků, které způsobuji dysbalanci ústní mikroflóry, také se hovoří o dědičných sklonech vlastnit tuto poruchu.

Nepozoruje se rozdíl mezi ženami a muži.

Mezi další přičinné faktory patří stres, hlad, konzumace určitých jídel (česnek a cibule), kouření a špatná péče o zuby - zubní kaz. Často se diskutuje o suchosti v ústech: Nejčastější příčiny tohoto stavu jsou předpisy léků na vysoký tlak, deprese, antihistaminika, antibiotika, u dospělých pak nápoje s alkoholem. Suchost je ovlivněna ztrátou slin a to je důležité z toho hlediska, že sliny obsahují kyslík, protože jím se udržují ústa svěží a zdravá. Bakteriím, o kterých je řeč, nevadí ztráta kyslíku, ba naopak, je to pro ně signál, aby se rozmnožily. Najdou tu pro sebe vhodné prostředí a snadněji se tak tvoří síra a zápach.

Některé nosní kapky obsahují aminokyseliny, jak o nich bylo výše napsáno. Tyto kapky drénují sliznici nosní a vytékají přes nosohltan ke kořenu jazyka, kde se setkají se zmíněnými bakteriemi a tím dojde k uvedené reakci a produkci zápachu.

Silná antihistaminika užívaná při alergiích vysoušejí sliznice a napomáhají tvorbě zápachu.

Jídla, která obsahují hodně bílkovin, se stávají vyhledávaným prostředím, kde se tyto bakterie sdružují. Mléko a sýry jsou hodně používanými potravinami. Člověk, který trpí nesnášenlivostí laktózy (mléčný cukr), by tyto produkty neměl pít a jíst.
Protože v okamžiku, kdy nedovedeme tyto potraviny při nedostatku laktázy (enzym) zpracovat, vznikne zase prostředí pro tvorbu zápachu. Také ryby obsahují hodně bílkovin, je vypozorováno, že lidé, kteří hodně využívají " rybí" diety, mívají také problémy se zápachem z úst.

Káva s kofeinem, ba dokonce i ta bez kofeinu, obsahuje vysoké hladiny kyselin, jež podporují tyto bakterie v jejich reprodukci a také ke tvorbě hořké chuti. Pacienti, kteří si na zápach z úst stěžují, tento fakt pití kávy v anamnéze často udávají a také naopak později popisují zlepšení po vysazení kávy.

Úvodní strana 

 

ZTk1MTU1Nm