S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

banner-160x600-1477929983.jpg kloubus-banner-160x300-b-v02.jpg


» Dna
Dna

Dna je chronické onemocnění, vyznačující se zvýšeným množstvím kyseliny močové ve tkáních těla. Projevuje se zvýšenou hladinou kyseliny močové v séru, charakteristickými kloubními příznaky, často i rozmanitými projevy mimokloubními, zejména postižením ledvin.

Kyselina močová je výsledný produkt metabolismu látek označovaných jako puriny. Postižený organismus neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu urikázy, který oxiduje relativně nerozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku. V důsledku tohoto nedostatku dochází ke hromadění kyseliny močové v krvi a tkáních, kde nakonec krystalizuje. Vytvořené jehličkové urátové krystalky pronikají jako skutečné jehly do málo prokrvených tkání, zejména do kloubů. Často se kyselina močová usazuje přednostně v kloubu palce u nohy, ale náchylné k jejímu ukládání mohou být i jiné další klouby, například kotníky, kolena, zápěstí i klouby prstů.

Obvyklým prvním příznakem je prudká bolest. Hovoříme o dnavém záchvatu, kdy se v kloubní tekutině vysráží močan sodný v podobě již popsaných mikrokrystalů a tím pak dochází k zánětu postiženého kloubu a k jeho zčervenání, otoku a vzniku extrémní citlivosti na dotek.

Kyselina močová je vedlejší produkt rozkladu některých potravin, takže dna úzce souvisí s výživou jako je přejídání. Ale na vzniku se mohou podílet i další faktory
- některé léky, stres, operace nebo poranění kloubu, infekce, časté rentgenování určitého kloubu při jiné nemoci.

U dlouhodobých potíží klademe velký důraz na dodržování diety s omezením přívodu nukleoproteinů. Nejvíce se vyhýbáme potravinám s vysokým obsahem nukleoproteinů - vnitřnosti, sardinky, ančovičky,masové extrakty, masové polévky a omáčky. Omezujeme potraviny se zvýšeným obsahem nukleoproteinů- luštěniny, mořské ryby, úhoř, humr, sladkovodní ryby, maso. Vždy zakazujeme alkohol. Naopak doporučujeme pití velkého množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů.


Strava při dně.

U dlouhodobých potíží klademe velký důraz na dodržování diety s omezením přívodu nukleoproteinů. Nejvíce se vyhýbáme potravinám s vysokým obsahem nukleoproteinů - vnitřnosti, sardinky, ančovičky,masové extrakty, masové polévky a omáčky. Omezujeme potraviny se zvýšeným obsahem nukleoproteinů-červená masa, luštěniny, mořské ryby, úhoř, humr, sladkovodní ryby, maso. Vždy zakazujeme alkohol, včetně piva, červeného vína a také sůl. Uvedená jídla mohou zvýšit hladinu kyseliny močové a tak přispět k akutnímu záchvatu dny. A také musíme připomenout některé léky jako diuretika, která jsou často užívána ke kontrole vysokého tlaku krve nebo ke snižování otoků- také mohou způsobit akutní záchvat dny. A dále stres, infekce trauma a jiné.


Naopak doporučujeme pití velkého množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím k udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů.
Nyní máme na trhu Pí - vodu, která má ještě navíc mnoho dalších pozitivních vlastností. Nezapomínáme na pravidelnou pohybovou aktivitu

Hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle,
Čerstvá dužina z kokosu, avokády, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky,
( jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/ mandle( ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sojová omáčka,
( přidaná k ochucení rýže) čerstvé neslazené ovocné džusy ( chlazené nebo mražené- ne z brusinek) a pečené brambory ( ne bílé brambory).
Na pečené brambory je vhodné používat zakysanou smetanu. Zařazujte některé z těchto jídel do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny pak byste měli plně využívat výše uvedená jídla. Například- hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice poskytuje všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty.

Pokrmy a potraviny nevhodné, s vysokým obsahem purinů (případně oxalátů):
vnitřnosti: brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky masové koncentráty zvěřina a výrobky z ní
kořenící směsi a koncentráty: Maggi, sojová omáčka, masové kostky
maso a masné výrobky: nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí) ryby a rybí výrobky: sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby
ostatní: obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny droždí, čokoláda, kakaový prášek špenát, reveň, červená řepa, fíky.

V běžné stravě je třeba vybírat ty potraviny, jejichž obsah purinů je nízký.
Ve výsledku jde tedy o lehce redukční stravování rozdělené do více denních dávek (cca 5x).

Úvodní strana


NDBhZjk3M