S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.



Potíže s trávicím systémem

Trávicí systém

Stavba a funkce

Trávicí systém neboli gastrointestinální trakt (GIT) je zodpovědný za trávení. Trávení je proces, při kterém se potrava chemicky rozkládá v žaludku a ve střevech pomocí kyselin a trávicích enzymů na látky, které se mohou vstřebat a které pak tělo využívá k tvorbě energie, k růstu a k obnově. Trávicí systém začíná ústy a poté se dostává skrz jícen do žaludku.

Žaludek je svalnatý vak ve tvaru písmene J, který vylučuje žaludeční šťávy - pepsin (enzym, který zpracovává bílkoviny) a dále kyselinu chlorovodíkovou (HCl). Tyto dvě látky sterilizují potravu a poskytují kyselé prostředí. Jídlo se v žaludku zpracovává 3-5 hodin. Maso i několikanásobně déle. Dále obsah žaludku postupuje do dvanáctníku.

Dvanáctník uvolňuje velké množství hlenu, který jej chrání před poškozením kyselinou a enzymy. Enzymy do dvanáctníku uvolňuje slinivka břišní ve formě trávicích šťáv.

Žlučník uvolňuje žluč, která se tvoří v játrech a je nezbytná pro trávení tuků. Množství šťáv určuje kyselost střevního obsahu. Částečně rozložená potrava postupně odchází do dalších částí tenkého střeva, lačníku a kyčelníku.

Vnitřní část tenkého střeva je speciálně přizpůsobena na vstřebávání živin. Celý vnitřní povrch tvoří jemné prstovité výběžky (klky), na jejichž povrchu jsou ještě menší výběžky (mikroklky), které tvoří tzv. kartáčový lem s řasinkami. Díky tomuto uspořádání je povrch střeva velký a dochází ke vstřebávání na velké ploše.

Živiny se vstřebávají do krve a putují na zpracování do jater.

Játra jsou největší orgán našeho těla. Svou činností se játra zahřívají a pomáhají udržovat vnitřní teplo. Mají dvě životně důležité funkce: vytváření nových chemických látek z dodaných živin (zejména bílkovin, které jsou důležité pro obnovu a tvorbu buněk, pro tvorbu hormonů a enzymů) a neutralizaci jedů a odpadů. Pokud přijmeme více potravy než tělo potřebuje, mění ji játra na cukr (glykogen) a ukládají ho. Ukládají také některé vitamíny a železo. Pomáhají tělu zbavovat se jedů (detoxikace) a čistí krev odstraňováním mrtvých červených krvinek. Odpad z jater je odebírán ledvinami a vyloučen do moče nebo je vyloučen do žluči a odstraněn střevem. Játry vyrobená žluč se shromažďuje ve žlučníku a pomáhá rozkládat tuky. Některé tukové složky potravy se vstřebávají do lymfatického systému. Většina vody a odpadní látky pokračují do tlustého střeva.

Tlusté střevo má za úkol vstřebávat sůl a vodu a transportovat odpadní látky z těla.

Jídlo obvykle úplně strávíme během 24 hodin. V žaludku zůstává potrava 3 -5 hodin. V tenkém střevu více než 6 hodin, 6 - 7 hodin v tlustém střevu a v konečníku a dříve než je zbytek potravy vyloučen jako stolice (pevný odpad), uplyne dalších 6 - 7 hodin.

 

ZDhkOT